Każda kobieta powinna raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą. Szczególnie w okresie, w którym czuje się ociężała, nerwowa i ospała. Dzięki temu w krótkim czasie może pozbyć się z organizmu wszelakich toksyn, które pogarszają jej stan i wywołują kiepskie samopoczucie. Dieta oczyszczająca wspomaga działanie takich narządów, jak wątroba oraz nerki, które codziennie obciążone są trudną pracą nad trawieniem pokarmów spożywanych w pośpiechu i obfitujących w tłuszcz.
Dzięki diecie oczyszczającej można dostarczyć organizmowi wszystkich składników, których zadaniem jest uregulowanie przemiany materii. Nie jest to dieta dla osób odchudzających się – nie stracisz zbędnych kilogramów, ale pozbędziesz się toksycznych złogów. Jej główne zasady to:
– jak najwięcej produktów zawierających błonnik
– dużo warzyw i owoców
– jak najmniej białka (dzięki temu ciało skupia się na trawieniu tkanki tłuszczowej)
– jest to dieta dla osób zdrowych. Absolutnie nie powinny jej stosować osoby młode i dojrzewające, dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące. Przeciwwskazaniem są także choroby – związane z układem pokarmowym i moczowym.
Diety oczyszczające są różne
Ich zasadniczą zaletą jest krótki czas ich trwania oraz to, że bez obaw można je stosować w domu. Tylko w przypadku planowanej dłuższej diety należy naradzić się z lekarzem lub dietetykiem.
Diety oczyszczające mają wiele różnych rodzajów:
- Głodówki – nie powinny trwać dłużej niż dobę. Nie jemy nic, pijemy za to bardzo dużo wody.
- Diety płynne – pijemy sok owocowe oraz warzywne, nie jemy nic. Taka dieta może trwać od 2-3 dni. Jej cechą charakterystyczną jest nikła ilość kalorii przy bombie witaminowej i mineralnej.
- Monodieta – jemy tylko jeden produkt. Można stosować maksymalnie przez 3 dni.
- Półgłodówka – pijemy ogromną ilość płynów, zagryzając to odrobiną pożywienia. Mogą to być gotowane jarzyny oraz produkty zbożowe. Taka dieta nie może trwać dłużej niż tydzień, jeżeli nie była konsultowana z lekarzem.
Zanim rozpoczniesz dietę oczyszczająca musisz się do niej przygotować. Przede wszystkim wybierz odpowiedni czas – nie mogą być to dni pracujące, ponieważ będziesz wówczas znacznie osłabiona. Nie przechodzimy do niej z marszu, a stopniowo pomniejszamy sobie racje żywnościowe. W ogóle rezygnujemy z wędlin, słodyczy oraz alkoholu, nie palimy papierosów ani nie pijemy kawy. Należy zaprzestać przyprawiania solą oraz ostrymi przyprawami. Codziennie trzeba pic dużo, bo od 2,5 do 3 litrów, wody mineralnej i niegazowanej, ewentualnie źródlanej.